Mart ayına doğru heyecanla beklenen üretim sezonu başlar. Kümes şartları ve yetiştirilen bölgenin iklim koşulları kanarya üretim başlangıcını belirleyici temel unsurdur. Karadeniz iklimi itibari ile eğer kümeste yapay ısıtma sistemi kullanılmıyorsa Mart başı başlangıç için ideal bir zaman dilimidir. Üreticilerin kuşların ırk özelliklerini eşe hazırlamada göz önünde tutmaları gereken bir durum. Crest, Norwich, Yorkshare, Gloster gibi şekil kuşlarının; melez yada ötüm benzeri ırklara göre daha geç eşleşlemeye hazırlandıkları bilinmekte.
Erkek kuşların dişilere göre daha geç hazırlandıkları bilinmekte.Yaklaşık 6-8 hafta önceden erkek kuşların tek kafeslere alınarak nijer,mama,çimlendirme,e-vitamin v.b takviyelerle hazırlanması gerekmektedir. Burada kullanılan takviyelerin üreticilere göre değiştiği söylenebilir. Özellikle e-vitamini konusunda piyasada çok sayıda ithal ürünler bulunmakta. Bu ürünlerin fiyatlarının yüksek oluşunu gözönüne alan üreticiler; veterinerlerde bulabilecekleri uygun fiyatla satılan ve her zaman ulaşabilecekleri e-vitse forte ürününü tercih edebilirler. Bunun yanında yemlik buğdayında e _vitamin takviyesi olarak etkili olduğu söylenebilir.
Gloster,Norwich,Grest v.b kuşlarda tüylerinin kalınlığı göz önüne alındığında anüs etrafındaki fazla tüylerin kesilmesi tavsiye edilir.Bu durum eşleşmede üreme sıvısının daha iyi aktarılmasını sağlayacaktır.Ancak anüs üzerindeki tüyler kesinlikle kesilmemeli.
Üretim öncesi dikkat edilmesi gereken diğer bir
noktada kuşların tırnaklarının kesilmesi.Amaç yumurtaların delinmesinin
önlenebilinmesi. Eğer yumurtalarda delinme görülüyorsa delik kısmın
üzeri bir parça kuşun kuru olmayan dışkısı ya da uhu yardımıya
kapatılabilir.
Yuvalıklar iç ve dış yuvalık olarak tercih edilebilir.Bu konuda dişi kuşun yuva örme dönemi gözlemlenmeli.Bazı dişi kuşların dış yuvalıkları tercih etmediği yere yada ,mamalıklara yumurtladıkları olabiliyor.
Yuva keçesi yuvalığa sabitlenerek, kuşun keçeyi atması yada kaydırması önlenebilir.Yuvalıklara
parazitlere karşı toz şeklindeki anti-parazit ilaçlar serpilebilir.Bu
konuda kalitesiz ucuz yada orjinal olmayan ürünlerin tercihi çoğu zaman
istenmeyen sonuçlar doğurabilmekte. Bu ilaçların kulanımı konusunda
mutlaka tecrübeli üreticilere yada veterinerlere danışılmasında fayda
var.
Yuva kılı; piyasada hazır paketlenmiş ürünler yanında keten çuvalıda kesilerek elde edilebilir.
HERKESE SAĞLIKLI VE BOL YAVRULU SEZONLAR DİLERİZ.
0 yorum:
Yorum Gönder